si tot din ciclul „ce minunat e satul meu cu oameni cu caciuli de miei pe cap”

„La intrarea in galerie, treceam prin fata unei gherete, in care statea la caldura, in timp ce noi tremuram de frig, un gardian, caruia trebuia sa-i spunem ce numar suntem – fiindca nu mai aveam nume, eram numere. Si nu stiam ce il apuca pe gardian cand i se spuneau numere care treceau de o mie, de pilda 1.003, cum era al meu, incepea sa urle, iesea afara si incepea sa ne care la pumni in figura si lovituri cu bocancul in fluierele picioarelor, cu injuraturi de o mare inventivitate. Am inteles repede insa, ca individul nu stia sa scrie astfel de numere, si unul dintre noi ne scapa de furia turbata a acestui semianalfabet, pronuntand nu o mie trei, ci zece, zero trei. <Pai asa, futu-va mama voastra de reactionari>, zise gardianul, si de atunci incetara si accesele lui de violenta…” (Cel mai iubit dintre pamanteni p.60)

Probabil ca o caciula de miel a gresit calculele, profitul TPL nu ar putea sa scada 10 procente din cauza gratuitelor de la Mall, gratuite care merg (mergeau) din jumate in jumate de ora si opresc (opreau) in max 5 statii pe parcursul intregului sat (fara ca omul, crestinul de bunacredinta care se urca sa poata cobora in alta parte decat capatul de linie – Mall). Dar oare ce-o fi sub caciula daca e greu de inteles si acceptat cum altii fac bani din servicii oferite gratuit, asa cum sade bine unei economii de piata veritabile? Banii trebe facuti direct, ruseste… Sau ce sa ne obosim sa intelegem si sa acceptam, e greu cu ce trece peste o mie, da-i cu bocancul peste bruma de civilizatie care incepea sa se infiripe, chiar pe baze vadit consumeriste. Da-i cu bocancul pana ce-or vedea stele rosii si s-or intoarce in epoca de aur, nemernicii dracului, sa urce turmele in troacele moderne ale TPL-ului, sa cotizeze la buzunarul cui trebuie, vor confort? Vor SA ALEAGA?

(Incepand din 15 febr primaria a interzis transportul gratuit inspre si dinspre Mall. Multi oameni din jurul meu nu foloseau decat accidental acele mijloace de transport, dar au fost foarte deranjati de gestul in sine. Cu cine tin alesii daca nu cu satenii lor?)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: